donderdag, 3 december 2015

Kassen Virus vrij


Kassen komkommerteler Koos de Vries virusvrij

‘Strak protocol aanrader in strijd tegen aantastingen’

De kassen van komkommerteler Koos de Vries uit Erica zijn virusvrij. Een schitterend succes. Na jaren van alles geprobeerd te hebben, heeft de teler nu iets in handen waardoor hij de problemen kan verdrijven. Het spectaculaire resultaat schrijft De Vries niet toe aan een schuimbehandeling begin dit jaar, want ook in de kassen die niet zijn geschuimd, bleef virusaantasting achterwege. Een strak virusprotocol is zijn ei van Columbus.

In januari desinfecteerde komkommerteler Koos de Vries uit Erica twee van de vier kassen met een schuimbehandeling van Menno Clean. De schuimbehandeling was een van de maatregelen die De Vries nam in zijn offensief. De andere stap was het toepassen van ‘het virusprotocol van Ron Peters’. Dit protocol voerde hij uit in alle vier de kassen. Op het hele bedrijf was het hele jaar geen aantasting te bekennen. “Het doel is bereikt”, blikt De Vries tevreden terug op het voorbije teeltseizoen.
Voor De Vries is dit protocol de weg naar een virusvrije status. Op de ins en outs daarvan wil de teler niet ingaan, wel dat het om een werkwijze gaat. De teler vindt het een aanrader.

Dat dit resultaat niet op het conto van de schuimbehandeling kan worden geschreven, is voor De Vries wel helder. In het begin van de teelt, net na het planten, trad bladverbranding op. “Het is achteraf wel weer goed gekomen”, stelt hij. De kans op schade in een teer komkommergewas is naar zijn mening veel te groot. Het middel blijft nog wel in beeld als desinfectiemiddel van de schuur en betonpaden.
Volgens Eric Gerritsma, van Holland Green Machine, zijn andere telers wel tevreden over de schuimbehandeling. “Een grote komkommerteler kiest ervoor om zijn kas binnenkort op deze manier te behandelen. Het is echter wel zaak dat er zorgvuldig wordt gewerkt.”
In een reactie geeft leverancier Royal Brinkman aan dat het middel Menno florades (voorheen Menno clean) door het Ctgb is beoordeeld en toegelaten als gewasbeschermingsmiddel voor ontsmetting van onder andere lege kassen. Sinds 2006 is op het etiket een extra waarschuwing voor komkommer opgenomen om het product ook in deze teelt zonder risico’s te kunnen gebruiken. Eén aspect hiervan is toepassing in een komkommerkas vóórdat het nieuwe folie is getrokken. Bij het afdoden van hardnekkige virussen is de contacttijd van het desinfectiemiddel van groot belang; een schuimtoepassing verlengt deze contacttijd enorm. Het belang om volgens de gebruiksadviezen te werken is daarbij nog groter, aldus de leverancier. Overigens is een schuimtoepassing met een desinfectiemiddel slechts één onderdeel van een totaal hygiëneconcept.

Suzan Crooijmans