Virus, mussen en het afgazen van de lucht ramen: Bontvirus-preventie

Het bontvirus, de tijd van het jaar en de besmetting.

Nu het Ron peters protocol een aantal jaren in de markt staat, tekent zich een trend af die eerder niet voorzien was.

Op veel komkommer bedrijven is de situatie dermate onder controle dat je kunt zeggen dat in de eerste teelt daar geen virus meer is. Echter dan in de tweede teelt, 10-12 dagen na eerste oogst duikt dan het virus weer op. Of dit gebeurd in de derde teelt, ook weer in de volgorde 10-14 dagen na de eerste oogst. Dit een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden.

En dan niet met een plantje of een paar, maar met geweld en massaal. De ontsmetters zowel UV als gas, werken prima, en toch in no time een doorloop door de hele kas. Dus als de ontsmetters goed werken, de hygiƫne afspraken worden nageleefd, wat is er dan aan de hand?

Bij navraag wordt dan bijna in alle gevallen gezegd dat er mussen in het gewas hebben gevlogen. Mussen hebben de gewoonte dat ze als ze een jong gewas met vette bloei gevonden hebben, ze dit bedrijf niet verlaten voor en weer een jonger gewas met opnieuw vette bloei beschikbaar is.

Bij ons op de proeftuin, in juni 2020, van een nul besmetting naar een 100 % besmetting in 14 dagen in een jonge kas komkommers op een nieuwe mat in een ontsmette afdeling. De teelt geruimd na 6 weken. Totaal op. Naar de knoppen.

Dus wat te doen, wat kost het. En wat zijn de gevolgen?
Het enige wat je kunt doen is de ramen afgazen. En dan op een manier dat het betaalbaar is, en het klimaat niet helemaal om zeep helpt. En dat kan. Gaas heeft een giga invloed op het klimaat en de temperatuurs verhoging in de kas. Echter, als je het meest grove gaas in de luchtramen zou maken, dan is de invloed hiervan uiterst gering en het effect giga groot.

Er zij twee systemen te koop :
– Het Het harmonika systeem : duur, effectief,moet je laten doen,
– Zelf inbouw systeem : goedkoop, effectief.
Ik zelf zou altijd voor het zelf bouw systeem kiezen.

En denk hier over na :
– De schuur/ ingang zit op slot,
– Als je binnen komt, de voet en hand machine,
– De kas in : overschoen, overall, handschoen,
– Niets aanraken,
– En kijk naar boven : de mussen vliegen in en uit naarmate ze honger hebben. Is toch op zijn minst bijzonder te noemen???

Dus mocht u overwegen dit als serieuze optie te willen onderzoeken?
Kosten : mocht u het systeem kiezen dat u er zelf in kunt maken ?
Neem het grove gaas, niet of nagenoeg niet van invloed op het klimaat,
Per uur kunt u of een medewerker 3-5 ramen afgazen.
Neem het aantal ramen en u weet wat u kwijt bent aan de arbeid kosten.
Gaas kosten, brengt uzelf in kaart.
Kosten van virus : reken je verloren komkommers, en reken uit wat het totaal plaatje word.

Hoe werkt het , wat is de volgorde van stappen bij het aanbrengen van het gaas :

Meet op of laat opmeten hoeveel gaas u voor een raam nodig heeft, en bestel gaas.
Beuker techniek : 0653360716: Voor:Het meten van het gaas voor als voorbeeld en voor het aanbrengen van de eerste paar ramen als voorbeeld voor u of uw medewerkers en voor het leveren van het gaas. Niet om de hele klus te doen

1 U heeft uw gaas klaar liggen met de brand gaten voor de opdrukstangen erin.
2 Ramen dicht en schakelaar op uit.
3 opdrukstangen los
4 opdrukstang door gaas
5 kalfje los maken
6 gaas monteren
7 kalfje vast zetten
8 gaas in sponning zetten met koord
9 gaas in nok zetten met koord , eventueel klemmen weghalen en plaatsen.
10: tyrip om opdrukstang.
11 Check alles,
12 schakelaar op automatisch

Uw luchtraam is mus dicht.